top of page

Prirodni bazeni

Jeste li znali da Ministarstva turizma daje poticaje za izgradnju bazena? Znate li da postoje i prirodna rješenja Vašeg problema

Prema Pravilniku o izmjenama i dopuni pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima (NN 06/13), nije potrebna građevinska dozvola za gradnju bazena tlocrtne površine do 100 m2“. Ministarstvo turizma je do sada poticalo izgradnju bazena tlocrtne površine minimalno 30 m2 za vanjske bazene s iznosom od 40.000 kn. Ukupno je od 2013. do 2015. sufinancirano 447 projekata izgradnje bazena, većinom za privatne iznajmljivače. Iz državnog budžeta za to je izdvojeno ukupno više od 18,8 milijuna kuna. Međutim radi se uglavnom o plastičnim i betonskim ljuskama, koje zahtjevaju i velike građevinske zahvate.

Kod prirodnih bazena za razliku od komercijalnih pročišćavanje vode se obavlja kroz biološke filtere i biljke ukorenjene u hidroponični sustav tzv. Zonu regeneracije.

Svaki prirodni bazen se samim tim sastoji od Zone za plivače i Zone regeneracije

Umjesto betona i plastičnih ljuski koriste se šljunak i glina kao prirodni materijali. Biljke osiguravaju kisik te potiču korisne bakterije koje uništavaju potencijalno štetne organizme dok ujedno omogućavaju prirodnim procesima da vrate život u sustav. Rezultat takve simbioze je neosporno prekrasan ekološki raznovrstan sustav koji ne zahtjeva veća financijska ulaganja pri izvedbi. Održavanje prirodnog bazena ne zahtijeva niti skupa sredstva za tretiranje, iako se kao negativna strana ističe nemogućnost brze regulacije kvalitete vode.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page