top of page

Rekonstrukcija topničkog bloka u utvrdi Verudella

Pula, 2017

Rekonstrukcija utvrde Verudela obuhvatila je centralni prostor dvoetažne poligonalne utvrde. Napušteni i razrušeni prostor je u uskoj suradnji s Konzervatorskim odjelom prenamjenjen za potrebe akvarija. U valjkastom prostoru gdje je nekada bio smješten dvocijevni top, danas se nalaze tri 50tonska akvarija. Rekonstruirana je čelična kupola u izvornom materijalu te je prostor prilagođen novoj namjeni.

 

Utvrda Verudela dio je austrougarskog obrambenog sustava grada Pule, koji predstavlja vrhunac europskog fortifikacijskog graditeljstva 19. stoljeća. Verudela je obalna utvrda i jedna je od 55 obrambenih objekata, koji su nekada branili Pulu od neprijatelja s mora.

Integrirana u pejzaž, dijelom izubljena u živoj stijeni utvrda je mijenjala korisnike tijekom vremena. Građena je za isključivo vojne svrhe, a danas je možda i jedini primjer uspješne revitalizacije ovog impozantnog vojnog sustava.

Od 1918. godine do 1943. godine kada je bila pod vlašću talijanskih vojnih snaga, utvrda je izgubila svoj prepoznatljiv vojni izgled. Naime, tada su s utvrde odstranjeni svi metalni objekti, zajedno s obrtajnom kupolom koja je odnešena u Italiju gdje je rastaljena.

Početkom 21 stoljeća Aquarium Pula preuzima tada već prilično zapuštenu utvrdu i prenamjenjuje je u akvarij otvoren za javnost.

bottom of page